Duften af hyldebær suppe minder mig så meget om min barndom på gården. Jeg voksede op med mad lavet fra bunden af, og sensommeren samt efteråret var noget ganske særligt med høst af ribs, solbær, stikkelsbær, blommer, æbler og ikke mindst indsamling af hyldebær til den smukke kraftige dyblilla suppe, som jeg elsker hvert efterår.
De sorte hyldebær frister ofte børn til at spise dem direkte fra træet, men de indeholder blåsyre, så det er vigtigt at koge bærrene i minimum 15 minutter, før de spises. Ellers kan du få mavekneb 😉
Opskrift (2 prs.):
- 500 g hyldebær
- 7 dl vand
- 2 æbler i tern
- 1½ spsk. honning / sukker (efter smag)
- 2 skrællede pærer, skåret i både
Pluk hyldebær klaser i haven eller ved markskel.
Klip den grove stilk af og afvej dine hyldebær. Put hyldebærrene i en gryde sammen med vandet og æblerne i tern. Kog det hele i minimum 15 minutter. Derefter sis det hele ned i en skål og der kan tilsættes honning / sukker. Smag suppen til med vand / honning / sukker, så du får den smag der passer dig. Serveres med friske pære skåret i både, honningristet havregryn eller tvebakker 🙂
Hej Pernille,
Kender du noget til næringsindholdet i hyldebærsuppe, og hvad der gør at det siges at hjælpe mod forkølelse?
Mvh
Hej Louise
Hyldebær er brugt langt tilbage igennem tiden og kendt i den traditionelle urteverden (folkemedicin) for at virke lindrende på forkølelse, influenza og bihule betændelse. Dette er eftervist i flere kliniske studier, bl.a. i et mindre Norsk studie, hvor 60 patienter enten modtog hyldebærsirup eller placebo-sirup 4 gange om dagen. De patienter der modtog hyldebærsirup blev hurtigere raske oven på influenza A/B og havde mindre behov for medicinsk behandling. Hyldebær virker immunstimulerende.
Hyldebær indeholder især A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, beta-caroten, B3 (Niacin) og folat. Du kan læse mere om hyldebærs næringsindhold på DTU’s fødevarebase her. Iøvrigt en fremragende database.
Kilde for artikel: Zakay-Rones et al., 2004 J. Int. Med. Res. 32(2):132-140
MVH Pernille Kruse