Osso buco

Osso Buco er en af mine yndlingsretter her om vinteren, fordi den giver så meget varme og næring til kroppen, at det synger helt ud i storetåen 😉

Osso Buco laves rigtigt af en skank fra kalve, men jeg er så heldig, at vi i den lokale Brugs i Karise, kan købe oksekød fra Skotsk Højlands kvæg (økologisk), der har græsset på Feddet, ved Præstø. Smagen er fantastisk.

Traditionelt brunes kødskiverne i mel og smør, men jeg bruner blot kødet i gryden, uden panering.

Ingredienser til Osso Buco (4 pers.)

  • 4 skiver kalv/okse skank (inkl. ben og marv)
  • 3 fed hvidløg i skiver
  • 2 løg i kvarte
  • 1 tsk. sennepspulver
  • 1 lille dåse tomatpuré
  • 1 dåse flåede tomater
  • 3 store gulerødder i stave
  • 2 laurbær blade
  • lidt timian
  • 2 stilke bladselleri i skiver
  • 1 porre i skiver
  • ca. 1/2 l vand (kødet skal lige akkurat dækkes)
  • 1 spsk. grøntsagsboullion (f.eks. Herbamare)
  • Havsalt & peber

Start med at skære senerne over en 4 steder på hver enkelt kødskive (de omgiver kødskiverne). Dernæst varmes en jerngryde op. Fedtstoffet smeltes, hvidløg og løg svitses til de er klare. Kødskiverne brunes på de 2 sider og dernæst tilsættes grøntsager, vand, boullion, laurbær blade, tomat puré og flåede tomater.

Det hele varmes op til det koger og derefter lades det simre i 4-6 timer, efter hvor lang tid du har. Jeg plejer at sætte det over om formiddagen og så bare lade det stå og simre til om eftermiddagen. Den kan også stilles i ovnene ved 150 grader i 4-6 timer.

Server friskhakket persille og kartoffel- / rodfrugt-mos til.

God appetit 🙂

Foto: 123RF Photostock / Victoria Shibut