autoimmun sygdom

Autoimmun sygdom

Ved en autoimmun sygdom er der en ubalance i immunforsvaret, således at immunforsvaret angriber vores egne celler i kroppen og dermed ødelægger visse organers funktion.

Læge og forsker Alesio Fassano beskriver en treenigheds teori, hvoraf det fremgår, at før du udvikler en autoimmun sygdom skal der være 3 faktorer tilstede.

Disse 3 faktorer er:

 1. En bestemt genotype
 2. Leaky gut
 3. Miljøet

Det interessante er om du kan gøre noget ved disse tre faktorer?

 1. Genotype?
  1. NEJ, egentlig ikke, da du er født med dine gener og disse kan ikke skiftes ud!
  2. Og så alligevel – den nyeste forskning indenfor epigenetik viser at din mad “snakker til dine gener“, hvilket betyder, at du kan “slukke og tænde for dine gener!“. Og her har du måske hørt om de fantastiske grøntsager i korsblomstfamilien (blomkål, broccoli, grønkål, rødkål mm.). De har vist sig at kunne tænde og slukke visse gener, som mindsker risikoen for bl.a. kræft.
 2. Leaky gut/permeabel tarm?
  1. JA – via bl.a. kosten kan du opbygge en sund og rask tarm. Her er der især fokus på masser af gode kostfibre, som er direkte “madpakken” til de gode tarmbakterier, som så igen kvittere med bl.a. kortkædede fedtsyrer, som er med til at hele din tarm op. Så masser af fokus på mad der gavner dine tarmbakterier = LÆS GRØNTSAGER & FULDKORN! Vi du vide mere om leaky gut, så læs mit blogindlæg “7 tegn på en utæt tarm”.
 3. Miljøet?
  1. JA, som regel kan du tage ansvar for det miljø du udsætter dig selv for og dine krops celler. Her mener jeg lige fra dit arbejdsmiljø til hvilke kemikalier du putter i munden både bevidst og ubevidst. Så denne faktor kan du påvirke i stor grad.

Som sagt kan der være mange forskellige årsager til udviklingen af en autoimmun sygdom, men der er mere og mere viden der støtter op omkring værdien af at spise en anti-inflammatorisk kost, således, at dine tarmbakterier får en ordentlig madpakke og dit immunforsvaret kommer i bedre balance og dermed gives der mulighed for en lindring af dine symptomer.

Ernæringsterapi ved autoimmun sygdom

Jeg har stor erfaring med klienter, der har en autoimmun sygdom. Ernæringsterapien er særlig velegnet, da den bygger på den enkeltes symptomer og sygdomsbillede og dermed tilpasses kostændringen lige nøjagtig dine behov.

Kontakt mig via 6019 7722 eller book en konsultation online.

“Ved et tilfælde kom jeg i kontakt med Pernille, og efter første konsultation og diverse kostomlægninger gik der kun en lille uge før jeg mærkede meget markante forbedringer. Nu – ½ år efter – har jeg det bedre end jeg har haft det på noget tidspunkt i de foregående 3 år, og hvad jeg stort set vil betegne som normalt helbred, hvilket er fantastisk. Det eneste jeg kan ærgre mig over er, at jeg ikke mødte hende noget før – livet er for kort til ikke at have det bedst mulige helbred og overskud”, Jon (klient)

Målgruppe

Voksne personer med en autoimmun sygdom, som gerne vil forsøge at lindre symptomer gennem kosten.

Eksempler på autoimmune sygdomme: Leddegigt, sklerose, lupus, ALS, Hashimoto’s, Addison’s, type 1 diabetes, colitis ulcerosa, Sjögrens syndrom, Morbus Bectherew, myastenia gravis, fibromyalgi, psoriasis og mange flere.

“Deltag på det næste 8-ugers kursus og lær på egen krop hvordan du via maden kan påvirke dit velvære”

8-ugers kursus

– Alt dette får du

Formålet er, at give dig en forståelse for din krop og hvordan du gennem anti-inflammatorisk mad kan påvirke dit velbefindende og derigennem mindske dine symptomer.

I kurset vil der blive gennemgået følgende:

 • En grundig gennemgang af fordøjelsen, immunforsvaret, inflammation, de enkelte sygdomme præsenteret i gruppen, ernærings teori og fødevare intolerance
 • Deling af opskrifter på anti-inflammatorisk mad
 • Individuel konsultation á 1½ times varighed (værdi 1000 kr.!)
 • Individuel handlingsplan og målsætning
 • Mappe med tips og opskrifter
 • Opfølgning hver uge