Sommerbadning i Vestermark

Lige siden min barndom har jeg elsket havet. Jeg elskede den lille strand Vestermark i Vigsnæs på Lolland, med små sten og tang hist og pist. Bunden var lidt blød, men hey der var masser af liv. Små insekter, fisk og ikke mindst tanglopper. Jeg har brugt adskillige timer på at kigge efter insekter, undersøge tang, klemme på en blæretang og lede efter små fisk. Stranden var for mig magisk.

Vestermark, nær Vigsnæs på Lolland. Foto af Marianne B.H.

Og det gælder stadigvæk. Jeg drages af havet, stranden, naturen dagligt.

I hverdagen kommer jeg forbi Vinterbadeklubben Valkyrien i Køge hver tirsdag og næsten hver lørdag morgen. Badning i havet har en særlig plads hos mig både sommer og vinter. Dels det store hav, der er så godt for sjælen, vandets omslutning af ens krop, der nærmest pakker en ind, helt fløjlsblødt. Og når det bliver koldere, ”vækker den mig til live”, den ”presser mig” til at være tilstede i nuet. I det kolde måneder, hvor havtemperaturen er under 15 grader, da er det ikke muligt at tænke på alt muligt andet, når jeg lader kroppen omgive af koldt vand, nogen gange ned til 0-2 grader koldt vand. Det bringer en enorm tilstedeværelse at bevæge sig ned i så koldt vand. Kroppen går i alarmberedskab, så du skal bruge fuldt fokus på dit åndedrag og dermed er vi tilbage ved at være tilstede lige nu og her, en slags mindfulness, ligesom dengang i barndommen på stranden i Vigsnæs.

Tilstede i nuet

Det er min store læring her i livet, at være til stede i nuet og at holde rum. Ved at være til stede lige nu og lige her, så er jeg ”bare mig”. Ikke den jeg tror jeg skal være eller den jeg tror andre tror jeg er, men ”bare mig”. Og dermed i stand til at guide, ud fra min egen visdom, andre til at lære deres egen krops sprog, for derigennem at finde frem til den kost, der nærer og støtter deres krop til et bedre helbred.

Og når jeg tænker tilbage på min barndom, så var jeg allermest mig selv i selskab med naturen og dyrene. Jeg boede på landet og hvis det ikke var en sommerdag ved stranden, så sad jeg ofte ude i haven på gården, studerede små insekter, fortabte mig i naturen eller på halmloftet, hvor jeg altid fandt missemors killinger og gjorde dem tamme med timevis tålmodighed og kælen til de overgav sig. Alt sammen det vi i dag, så moderne kalder mindfulness og som jeg til fulde glemte alt om i et voksenliv med 3 små børn og fuldtidsjob indtil den dag, jeg blev lagt ned af stress.

Min vej ud af stress kan du læse om her.

Hvordan bliver du mere ”til stede i nuet” i din hverdag?

Så hvordan kommer du tilbage til at være mere til stede i nuet. Min erfaring er, at det kan være mange forskellige ting, der bringer nærvær ind i din hverdag. Vi er alle forskellige og det er forskellige ting, der tiltrækker vores opmærksomhed.

Men en ting har de fleste tilfælles = Naturen! Naturen kan med sin foranderlighed, om noget, bringe nærvær. Når vi går i naturen kan vi bruge vores sanser: Syn, dufte, lyde, føle og smagssansen til fulde. Naturen er også ”til at regne med”, vi ved at: Efter nat kommer dag, efter sommer kommer efterår, efter regn kommer sol osv. Og på den måde er naturen også en kraft jeg bruger til at få ro på systemet, den er mit anker. Jeg kan også altid regne med, at det store egetræ i skoven lytter til mig, at havet tager imod mine tårer og den lille rødkælk i haven opmuntrer mig.

Mine nærværs søjler

I dag sørger jeg for mindfulde tidspunkter i min hverdag gennem fx min morgenrutine i haven, hvor jeg fodrer høns, lukker dem ud og går en runde i haven, hilser dagen velkommen. Derudover min ugentlige vinterbadning, gåture på stierne og i skoven og yoga. Min hund og 2 katte giver mig også daglige mindfulde pauser. Dette er blot nogle af de ting, jeg bruger i min hverdag, på at fastholde nærvær og kontakten til min kerne, så jeg ikke hvirvler væk i et hamsterhjul.

Sommerbadning, din start på vinterbadning

Tilbage til sommerbadning, som jeg egentlig ville skrive om. Lige nu, er det perfekt tidspunkt, at øve sig i at bade i Danmark, for vandets temperatur er helt oppe på 20-22 grader og det er varmt for Danmark. Så tænker du på at blive vinterbader, så er det nu du skal hoppe i vandet, øve dig i din sommerferie og nyde det kølende vand på en varm sommerdag.

Efter ferien sætter du som mål at komme ud og vinterbade én fast dag om ugen, evt. 2 gange. Det er nemmest, hvis det er en fast dag du planlægger ind i dit ugeskema, så der ikke er alle mulige undskyldninger for at gøre det dagen efter. For der vil altid være dårlige dage, hvor det regner / blæser. Og dem kommer der altså en del af henover efteråret, så læg dig fast på én dag og så gør det lige meget om det regner eller blæser. Du bliver så glad for det bagefter.

Tag gerne en ven med under armen, så bliver det endnu nemmere at komme afsted eller undersøg om der er en klub i nærheden, hvor du kan bade. Når vandet bliver koldere er det vigtigt at bade sammen med en, så det er sikkert.

Hvad har alt det her med kost at gøre?

Når vi udvikler allergier, astma, hjertekar sygdomme eller andre kroniske sygdomme, så spiller stress ofte en rolle eller mangel på hvile, aktivering af det parasympatiske nervesystem.

5 søm

Forestil dig, at du sidder på 5 søm, som smerter i bagdelen. Fjerner du 2 af dem ved at spise fx en antiinflammatorisk kost, så sidder der stadig 3 søm tilbage som kan fastholde sygdom. Derfor har jeg altid en holistisk tilgang til sygdom. Jeg forsøger at se på det “hele menneske”: Både kosten, søvnen, bevægelse eller mangel på samme, stress og relationer. Alle 5 faktorer spiller en rolle, så du kommer ikke nødvendigvis i mål ved kun at ændre din kost. Du bliver også nød til at tage hånd om din stress eller mangel på bevægelse for at give kroppen de bedste betingelser.

Stress

Jeg har selv kæmpet med stress i en stor del af mit liv, selvom jeg spiste sundt og motionerede, så tog stressen over og lagde mig ned, bogstaveligt talt i en lang periode.

Du kan læse min egen historie her.

Derfor vil jeg henover min sommerferie skrive lidt om de ting jeg bruger og gør for at være mere tilstede i nuet og for at turde gå min egen vej. Som du måske har læst på bloggen gik jeg ned bigtime med stress tilbage i 2010 og 2013. Siden hen har det været en lang snoet rejse til hvor jeg er nu. Og det slutter aldrig. Jeg vil altid være nysgerrig på at ”flytte mig”, at blive modigere og være mere tro mod mig selv og derfor slutter denne rejse aldrig, jeg bliver altid udfordret på ”at kunne være mig selv”.

Næste gang bliver det et skriv om vinterbadning, dernæst om ”at være med sig selv”, og sidste gang et skriv om kvindecirkler og årshjulet.

Rigtig god sommer, Pernille Kruse

Sommerbadning

Badning ved Valkyrien, Køge bugt