Fastfood

Er fastfood usundt eller kan det godt være sundt?

Fastfood dækker over mange madvarer og ja der er selvfølgelig forskel på sundheden af fastfood, da fastfood jo godt kan være frisk salat fra køledisken, men rigtig meget fastfood er færdiglavede retter, der er beregnet til at varmes op derhjemme for så at være klar til at spise. Igen er der her stor forskel på den næringsmæssige indhold samt mængden af tilsætningsstoffer. Så et rigtig godt tip er at vende varen og se på listen af ingredienser, for der kan du skelne mellem den lødige fastfood og den skrækkeligeste version.

Kanel gifler fra Pägen

Mit lille skræk eksempel er kanelgifler fra Pägen. Mange børn er vilde med dem og da mine børn ikke er anderledes end andre børn, så ville de gerne have dem med hjem fra Brugsen en dag. Istedet for at sige nej, som jeg plejer, så købte jeg en pose med hjem. Og som den irriterende mor jeg er, spurgte jeg børnene: “hvor mange ting (ingredienser) er der i en kanelgiffel fra Pägen”? De begyndte at læse på varedeklarationen:

 1. Hvedemel
 2. Vand
 3. Sukker
 4. Vegetabilsk fedt (palme-, rapsolie)
 5. Farinsukker
 6. Abrikoskerner
 7. Modificeret stivelse
 8. Kanel (0,8%)
 9. Fortykningsmiddel (pektin)
 10. Salt
 11. Glukosesirup
 12. Mandel
 13. Skummetmælk
 14. Gær
 15. Æg
 16. Bagepulver (E450) – dinatriumdiphosphat
 17. Bagepulver (E500) – natriumcarbonat
 18. Emulgeringsmiddel (E471) – mono og di-glycerid / fedtsyrer
 19. Konserveringsmiddel (E200) –
 20. Konserveringsmiddel  (E282)
 21. Surhedsregulerende middel (citronsyre)
 22. Aroma

22 ingredienser i kanelgifler!!! What!!

Så spurgte jeg dem istedet for om: “Hvor mange ting (ingredienser) er der i fars hjemmebagte kanelsnegle”? De fandt opskriften frem og læste:

 1. Smør
 2. Mælk
 3. Hvedemel
 4. Gær
 5. Æg
 6. Sukker
 7. Kanel
 8. Kardemomme
 9. Salt

9 ingredienser i gammeldags kanelsnegle!!! Altså 13 færre ingredienser!!

Og så tænker du måske – er det ikke lidt hysterisk at angribe kanel giflerne – jo måske, hvis I i forvejen har blikket for de rene fødevarer. Men kommer der ofte kiks, småkager, kager i indkøbskurven til at forsøde eftermiddagen plus lidt færdiglavet lasagne, pizza osv, så løber det hurtigt op mht. tilsætningsstoffer.

Et par gode tips

Hvordan kan du så minimere mængden af fast food og tilsætningsstoffer?

 1. Vend altid varen for at se antallet af ingredienser og sammenlign f.eks. et økologisk produkt med det konventionelle. Ofte er de økologiske produkter mere “rene” – altså færre tilsætningsstoffer.
 2. Bag en gang boller, kanelsnegle, kage sammen med børnene i weekenden, så de ligger klar i fryseren til den kommende uge.
 3. Byt kiks/kager ud med lækker frugt og grønt skåret i mundrette stykker, som der kan bruges i ulvetimen inden aftensmaden er klar

God fornøjelse 🙂

Maj 2017

Pernille Kruse ved 

Logo