mavesyre

Nyt fra klinikken

Rigtig mange, især 50+ kvinder, spiser mindre og mindre kød og foretrækker fisk eller kylling uden at vide den potentielle sammenhæng til for lav produktion af mavesyre.

Mavesyrens funktion

Mavevæsken, som dannes i mavesækken består bl.a. af hydrogenchlorid (HCl = saltsyre), kaliumklorid (KCl) og natriumklorid (NaCl).

Saltsyre (HCl)

Saltsyren spiller en vigtig funktion i forhold til nedbrydning af protein til peptider og aminosyrer. Den er både med til at proteinet denaturer (strukturen ændres) samt aktivere pepsinogen til pepsin, et aktivt enzym, der nedbryder protein, fra f.eks. kød, fisk, æg, bønner, linser og ost.

mavesyreSaltsyren, er også med til at sænke pH i maven til 1,5-3,5, som giver en vigtig barriere funktion i forhold til uønskede bakterier, som slås ihjel ved den lave pH (surt miljø). Så du kan også få flere problemer med maveinfektioner, hvis din mavesyre produktion er lav.

Intrinsic factor

De celler (parietal celler), som producerer saltsyre står også for produktionen af intrinsic faktor. Og da intrinsic factor er essentiel for optagelse af vitaminet B12 fra maden kan en nedsat produktion af saltsyre også medføre en nedsat produktion af intrinsic factor, som i sidste ende kan medføre mangel på B12. B12 fås primært gennem kød og derfor skal vegetarer være særligt opmærksom på om de får nok B12 gennem kosten.

Symptomer på for lav mavesyre

  • Du har ikke lyst til at spise store oksebøffer, men foretrækker de lette kødformer, såsom fisk og kylling eller bønner/linser
  • Bliver meget træt kort tid efter (indenfor 15 minutter) et hovedmåltid, indeholdende f.eks. en stor oksebøf
  • Reflux eller halsbrand symptomer (kan både være ved for meget eller for lidt mavesyre produktion)

Hvis du har for lidt mavesyre, så kan du have svært ved at nedbryde protein og dermed optage de vigtige aminosyrer, som kroppen har brug hver dag. Du bliver også træt efter et måltid, da fordøjelsen skal bruge meget mere energi på at fordøje din mad.

4 gode tips til at hjælpe mavesyren på vej:citron vand

  1. Drik et stort glas vand med saften fra ½ citron inden hvert hovedmåltid. Den syrlige smag stimulerer din egen mavesyre produktion og kan hjælpe ved let nedsat mavesyre produktion.
  2. Spis syrlige fødevarer, så som syltede agurker, rødbeder, kapers, citrusfrugter o.lign. Eller anvend citron i din olie dressing til salaten. Igen stimulerer det din egen mavesyre produktion.
  3. Spis bitre urter/fødevarer (f.eks. rucola, artiskok, julesalat, radicchio salat, kapers og grape), eller tag et tilskud af f.eks. bitterstern før hvert måltid. Bitter stofferne hjælper til at øge mavesyre produktion og støtter iøvrigt din lever.
  4. Hvis du har større mangel på mavesyre kan det være nødvendigt med et tilskud af betain HCl (en form for mavesyre), i samråd med en behandler. Den tages sammen med dit hovedmåltid og du vil mærke om den virker. Du må ikke få det værre, da skal du stoppe med tage den og da er det højst sandsynlig ikke mangel på mavesyre, der er dit problem.

God fordøjelse,

Pernille Kruse

Logo

 

 

 

 

OBS: Denne rådgivning kan IKKE stå istedet for en samtale med egen læge.